En grupp privatpersoner som gick ut i Tumba igår natt för att på egen hand stoppa skadegörelse enligt DN och Expressen. De har beskrivits som ett "medborgargarde". Tydligen har de tillört eller sympatiserat med rätt extrema högerkrafter. Så här har det kommenterats lite här och var:
DN konstaterar i texten at gruppen ifråga bestod av nassar, men envisas ändå med att använda ordet "medborgargarde", Peter Johansson, S-bloggare
Ali Esbati är upprörd på Twitter:
Hej DN. Finns rimligare ord för att beskriva grupp nazister ute efter att misshandla, än "medborgargarde".Daniel Wiklander, chefredaktör på Arbetaren, också på Twitter:
"Gruppen, som agerade som ett medborgargarde" – allvarligt DN, säga vad man vill om medborgargarden men lär er skilja på det och gängvåld.
Och min reaktion har varit "fast det är väl bara en beskrivning av funktion". Alltså den vanliga ordboksdefinitionen av en grupp privatpersoner som går ut och tar lagen i egna händer. Plus att just DN inte hymlat med att det troligen rör sig om just nynazister.
Så jag tänkte att jag skulle kolla i vilka sammanhang "medborgargarde" används i media. Kanske har det en positiv klang jag inte är medveten om. Om det använts om obehagliga våldsverkare måste ju någon ha reagerat på det tidigare.
Så vad händer om man söker på ordet i några större rikstäckande tidningar. I Sydsvenskan blir det genomgående obehagliga beskrivingar. I "Grannar satte eld på romskt läger" beskrivs hur just ett medborgargarde "med påkar och järnrör tvingade [...] 55 romer på flykt i norra Marseille". Den ungerska officiella diskrimineringen mot minoriteter stöds av just medborgargarden som attackerar romer i "Diskriminering i grundlagen".
Men i Sverige då? Brukar svenska medborgargarden återges som schysstare och mer demokratiska? Ser inte ut som det. I Kopparberg har de trakasserat bulgariska bärplockare och på gränsen till Norge hotade de att "välkomna" renägande svenska samer som vill gå över gränsen för renbete. I Limhamn blev de polisanmälda för att ha gett sig på icke-vita svenskar och lokala polisen markerade att sådana aktioner inte skulle tolereras av ordningsmakten. Alltså något som påminner om det som hände i Tumba. Och det finns massvis med andra exempel på den som söker på diverse nyhetssajter.
Det finns däremot exempel även på mer oskydliga medborgargarden i media. I Vimmerby ville invånarna bilda ett för att förhindra buskörning och i Hammarstrand föreslogs det i frustration över bristfälliga polisresurser. Men även i dessa fall är det ett tecken på desperation, och bemöts så gott som alltid med varningar från polis att det inte är okej att ta lagen i egna händer. Vilket media givetvis rapporterar.
Så jag har faktiskt lite förstå var all den här upprördheten om att "medborgargarde" används för att beskriva just privatpersoner som anser sig vilja upprätthålla "lag och ordning", men som i själva verket själva bidrar till att göra samhället mindre tryggt.